Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


¡Puta guerra!

(www.normaeditorial.com)
Autor: Tardi, Jacques; Verney, Jean-Pierre (dossier annex)
Edició: Norma Editorial
Pàgines: 144

Dades de l’obra original
Tit.  orig.: Putain de guerre!


1a edició: 2014




He llegit pocs còmics tan colpidors com el que ací vos deixe. Per als que ja heu gaudit -si és que aquesta paraula se pot aplicar a la novel·la de Remarque- de Res de nou al front de l'oest, vos podria dir que aquesta és la "perfecta" plasmació gràfica dels sentiments que ens transmet l'autor alemany. Per als que encara no ho heu fet, primerament demanar-vos encaridament que la llegiu, i en segon lloc, comentar-vos que en Puta guerra! trobareu un còmic colpidor, punyent, impactant i dur, molt dur... i necessari.

Al igual que Remarque, Tardi ens transporta de forma dolorosa a les vivències d'un soldat, en aquest cas francés, de la Gran Guerra. I al igual que en aquella, en Puta Guerra s'observa la transformació d'una joventut nacionalista, exaltada, romàntica i, al capdavall, innocent i enganyada, en màquines que perden la seua humanitat en un conflicte que no entenen, que els és cada vegada més alié, i que, tanmateix, passa a ser el centre de la seua vida i marcarà el seu futur de forma terrible. Encara que els esdeveniments estan narrats de forma cronològica, des que els joves parteixen cap al front fins els primers efectes de la postguerra, no es tracta d'una obra on la correlació dels fets siga especialment important. No és la història, sinó els sentiments, el patiment i la transformació del soldat allò veritablement interessant i colpidor. De nou, succeeix com en la novela de Remarque, on l'ordenació cronològica dels fets es difumina, ens deixa d'interessar davant les vivències i la deshumanització (i en alguns casos "rehumanització") dels joves soldats.
Un còmic que trobe que, sense dubte, podrem explotar a classe o, com a mínim, recomanar a l'alumnat d'Història contemporània tant de 4t d'ESO com de Batxillerat. Tant el guió com les imatges ens poden servir per ajudar a mostrar la realitat del conflicte quan parlem de la vida quotidiana dels soldats a les trinxeres, quan deixem de parlar de les seues causes estructurals i en parlem de la realitat que va suposar per a milions de joves i, en molts casos, enganyats soldats.
No vos el perdeu. Res més a dir. Una obra que llegireu i tornareu a llegir. Sense dubte, un clàssic.

Comentaris