Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


La cabaña del Tío Tom


 Autor: Beecher-Stowe, Harriet

Editorial: Círculo de Lectores

Pàgines: 400     

Edició: 1973 (hi ha edicions més recent, però aquesta és la que he llegit jo!)



Un clàssic del que ben segur has escoltat parlar... però, l'has llegit? Jo tampoc no m'havia animar a llegir-lo fins fa ben poc. I la veritat, és una joia.

Cal destacar que és una font històrica primària, doncs es va escriure com a relat seriat entre 1851 i 1852 a un periòdic nordamericà abolicionista, el The National Era. En eixe sentit ens situa de ple en l'ambient del sud estatunidenc de mitjans del segle XIX, pocs anys abans de la guerra civil.  El llibre, de lectura molt lleugera, amaga, però, una constant reflexió sobre la condició dels esclaus, no sols pel que fa a les seues condicions de treball i explotació, sinó també sobre la seua condició humana. són humans els negres? Tenen ànima? Qüestions que a nosaltres ens poden semblar aberrants eren font de discussió (i justificació) entre els esclavistes i els abolicionistes.

Si bé la història dels EUA al segle XIX no s’hi contempla als currículums de l’ensenyament secundàri o batxiller més que d’una manera molt molt lleugera i mai amb la profunditat suficient de tractar fets com la guerra de secessió, esta novel·la pot encetar precisament una interessantíssima xarrada sobre el que significa l’esclavisme i la situació dels negres en els Estats Units. Des de les aventures de Tom, George o Elisa fins al #BlackLivesMatter o la participació de grups supremacistes en l’ocupació del Congrés al gener del 2021 han passat 170 anys… I crec que, com a mínim, tot açò mereix una reflexió. I potser “La cabaña del Tío Tom” és un bon punt per engegar-la.





Comentaris