Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


Júlia


Autora: Isabel-Clara Simó
Edició: Bromera, 2009
Col·lecció: Esguard
Pàgines: 281

Lents però segurs continuem amb el bloc...
L'obra que tenim ara entre mans és ja un clàssic de la literatura valenciana contemporània. La història de Júlia, una jove treballadora d'una fàbrica tèxtil de l'Alcoi, ens serveix de fil conductor d'una història que ens mostra de forma ben clara la situació dels obrers a les fàbriques durant la segona meitat del segle XIX, les relacions socials entre treballadors i burgesos, les aspiracions de cada un dels grups socials, les tensions i afinitats polítiques del moment... Es tracta doncs, d'una obra molt adient per entendre com era una ciutat industrial com Alcoi en aquells moments, els processos d’industrialització, la nova societat de classes liberal sorgida en la primera meitat de segle i ara marcada per les noves relacions laborals, on la penúria de les classes obreres s'oposa al luxe d'una burgesia industrial amb aspiracions de modernitat.
Júlia és una obra fàcil de llegir -i no en sentit pejoratiu, sinó tot el contrari!, que enganxa des dels inicis. La història de Júlia comença d'alguna manera el 1873 amb els successos revolucionaris coneguts com "el Petroli" (o el "Petrolio", que diuen en castellà), si bé el repàs que se fa de la vida de Josep Romeu, l'amo de la fàbrica,  ens permet sobrevolar la història de bona part del segle XIX:

Agustí Albors, el Pelletes

Severí Albarracín
-Jo? No rés. Demà obriré la fàbrica. Miraré d'estar present sense que es note massa, faré cara riallera, però com sempre. Mire, jo vaig nàixer l'any d'Espartero. Així que vaig viure anys d'això que diuen llibertat. I recorde perfectament la Vicalvarada i el que en aquell moment en digueren "era de llibertat". He passat la Gloriosa. No puc recordar, en canvi, la revolució de Pantaleón Boné...

Després de la proclamació de la Primera República Espanyola, les aspiracions frustrades dels treballadors i els anarquistes, porten a la vaga revolucionaria a la ciutat, que fins i tot va ser "governada" durant uns dies el juliol de 1873 per un "Comité de Salut Pública" dirigit per Severí Albarracín. Les aspiracions dels obrers i la vaga acabaren en unes jornades tràgiques i sagnants, on, per exemple, perd la vida Agustí Albors, el Pelletes, alcalde republicà de la ciutat. El pare de Júlia, Pep el de l'Olla, visqué i patí tot eixos esdeveniments, i Júlia, aleshores una xiqueta, ho va veure de prop. I aquesta experiència la marcà per tota la vida.
Els incendiaris del Petroli violen una fèbrica (La Ilustración Española y Americana, 1873)



No anem a anar més enllà en l'argument, que tampoc no es tracta de descobrir massa coses per aquells que encara no l'heu llegida... Simplement afegir una frase de l'autora en el pròleg de les noves edicions: 
M’han dit que Júlia, el personatge, és el paradigma de la dona forta; però no m’han dit que també és una joveneta freda i ambiciosa. 
I tant que ho és... però no l'única!


La 5a edició de Bromera inclou un apèndix amb continguts històrics elaborat per Àngel Beneito i Francesc X. Blay, del col•lectiu Gea-Clio. En aquest ens expliquen aspectes relacionats amb la industrialització d'Alcoi, el context socioeconòmic de la novel•la i els fets de la Revolució del Petroli que ens permeten una millor comprensió de l'obra. A més a més, en la plana web de l'editorial Bromera podem trobar una fitxa de treball molt interessant:http://www.bromera.com/tl_files/propdidac/31/31011.pdf

Enllaços d'interés:
http://www.omnium.cat/ca/article/julia-i-les-dones-treballadores-d-alcoi-3780.html

Més sobre la Revolució del Petroli:
http://www.alicantevivo.org/2007/12/agust-albors-i-la-revolu-del-petroli.html
http://ca.wikipedia.org/wiki/Revoluci%C3%B3_del_Petroli
 
Sobre l'autora:
http://www.escriptors.cat/autors/simoic/pagina.php?id_sec=40

el llibre a la plana web de l'editorial:
http://www.bromera.com/fitxa-llibre-propostes-didactiques/items/juliaesguard.html?id_fitxa=

"L'arrastrà" d'Agustín Albors, el Pelletes. Una vegada mort, l'alcalde fou mutilat i arrossegat pels carrers d'Alcoi. Quadre de Ramón Castañer, Alcoi. Volem agrair a la família el permís concedit per reproduir aquesta obra.


 








Comentaris

  1. aquest llibre no em sembla tan interessant com el dels camps de les maduixes

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari, anònim. Probablement canviaries d'opinió si el llegires! Cert és, però, que és més dens...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

No dubteu en opinar i comentar! Els comentaris són moderats, no per censura, sinó per evitar qüestions fora de lloc o inapropiades. Qualsevol comentari relacionat amb la temàtica del bloc i escrit amb respecte serà publicat.