Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


Los surcos del azar



Autor: Roca, Paco
Edició: Astiberri
Pàgines: 328
1a edició: 2013

La fantàstica història dels lluitadors republicans espanyols que entraren els primers amb la Novena Companyia durant l'alliberament de París en la Segona Guerra Mundial. La història comença amb la fugida a bord del carboner britànic Stanbrook d'un gran contingent de republicans tan sols 4 dies abans que finalitzara la Guerra Civil espanyola. Des d'Alacant, al nord dÀfrica, als camps francesos del que pocde temps després serà la França col·laboracionista de Vichy; després a lluitar a Àfrica mateix i a Europa amb les tropes de De Gaulle per finalment entrar en París. Una història deliciosa que corre paral·lela a la narració de la investigació que de primera mà fa l'autor a França, on s'entrevista amb un dels supervivents.
Sense dubte és un llibre, còmic o novel·la gràfica, tant se val, que pel seu contingut, per la forma com està tractat i pel fantàstic guió de Paco Roca, que cal llegir per recordar. El seu ús en classe tant en 4t de Secundària com en Batxillerat de segur que pot funcionar. A través d'aquesta obra es poden tractat des dels aspectes més purament històrics a qüestions relacionades amb l'ètica, les dictadures, els exiliats, la repressió... de forma que pot ser transversal a diferents assignatures de Ciències Socials, si bé en aquest aspecte més ètic i moral MAUS és per a mi el gran referent.
Ací podeu trobar una entrada del professor José Luis Redondo sobre còmics on es tracta el tema de les dictadures i els exiliats -i on apareix també aquesta novel·la gràfica. Jo vaig a mirar de llegir-me els que encara no han caigut en les meues mans!
http://recursosgeograficos.com/2014/02/27/los-surcos-del-azar-exilios-y-dictaduras-en-las-novelas-graficas/

Continuem!




Comentaris