Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


Cuando Hitler robó el conejo rosa

Autora: Judith Kerr
Edició: Santillana, 2005
Col·lecció: Alfaguara Juvenil
Pàgines: 264

Dades de l'obra original
Tit. orig.: When Hitler stole pink rabbit
1a edició: 1972


– ¿Cómo vas a ser tú enemigo de Alemania? Ya sabrás que han quemado todos tus libros.
– Estuve en muy buena compañía –dijo papá.
– ¿Qué libros? –pregunta Anna–. Yo creí que los nazis sólo se habían llevado nuestras cosas..., no sabía que las hubieran quemado.
– Estos que decimos no eran los libros que tenía tu padre –dijo el tío Julius–. Eran los libros que ha escrito. Los nazis encendieron hogueras por todo el país y quemaron allí todos los ejemplares que pudieron encontrar.
– Junto con las obras de varios otros autores distinguidos –dijo papá–. Tales como Einstein, Freud, H.G.Wells...


 
En aquesta novel•la juvenil, de marcat caràcter autobiogràfic, l'autora, Judith Kerr, ens narra la història d'Anna i la seua família. La inevitable arribada al poder del partit nacionalsocialista d'Adolf Hitler el 1933 després de l'incendi del Reichstag, provoca la fugida de tots els seus membres, primer el pare, un conegut escriptor i intel•lectual, i després de la mare i els germans Anna i Max. Els més optimistes, com l'oncle Julius opinen que tot açò és massa exagerat, i que simplement passaran un quants dies de vacances en Suïssa fins que la situació se calme... rés més lluny de la fosca realitat a la que s'abocava Europa... La fugida els portarà a refugiar-se primer en la neutral Suïssa, després en França i finalment a fugir a Anglaterra. Durant tots aquests viatges coneixeran gent, creixeran i aniran, d'alguna manera, prenent consciència de tot allò que està succeint.

Una obra senzilla i fàcil de llegir, orientada als lectors més joves, i que tanmateix, pot ser per aquesta senzillesa, t’ enganxa i te manté atent al proper pas de la família i a les experiències d'Anna i Max. Per davall de la història principal, apareixen diferents personatges que amb les seues opinions i comentaris ens dibuixen un esborrant de l'Europa del moment i el posicionament del poble davant tots aquests terribles fets. Al contrari que en altres obres, com les ja referides Maus o Magneto, en aquesta història no anem a trobar els fets més sagnants, com la qüestió de les matances i tortures als camps de concentració, sinó una fugida “més neta” on qualsevol referència a tot allò que estan patint els jueus en el territori del Reich és llunyana, difusa, silenciosa i silenciada (i pot ser és açò el que, d'alguna manera, les fa terribles).

Alfaguara ens ofereix una interessant guia per treballar aquest llibre i que pot aportar molt bones idees per la seua lectura i utilització en classe. Consulteu-la al següent enllaç: Fitxa d'activitats i lectura d'Alfaguara



PS: Vull agrair a Paula Martínez que me recomanara i me deixara el llibre... moltes gràcies!

Comentaris