Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


Sin noticias de Gurb


Barcelona, agost de 1990:
Aquesta és la data i el lloc elegit per l’ autor d’ aquest llibre, Eduardo Mendoza, per fer una novel·la que barreja ciència ficció, crítica satírica i humor el qual moltes vegades és bastant surrealista i provoca el somriure fàcil durant la seua lectura.
Enamorat de la ciutat de Barcelona (de la seua història, de la seua trama urbana, dels seus ciutadans…) on ambienta moltes de les seues novel·les,  Eduardo Mendoza és un autor atípic, va estudiar Dret i va exercir com advocat durant molts anys, per acabar de traductor de l’ ONU a Nova York.
Sin noticias de Gurb és tal volta una de les novel·les més famoses d’ aquest autor, juntament amb La verdad sobre el caso Savolta o la recent Riña de gatos. Madrid 1936, que va ser guanyadora del premi Planeta l’ any 2010.
A Sin noticias de Gurb, se’ns relata la desaparició d’un extraterrestre a la ciutat barcelonesa, després d’ haver adoptat la forma humana de Marta Sánchez. No obstant, ell no és el protagonista, sinó el seu company alienígena que ix a buscar-lo desesperadament i que serveix de narrador per a aquesta història on la realitat de la societat urbana barcelonesa i relat fantàstic es van alternant.
La intenció d’ Eduardo Mendoza és fer-nos vore a través dels ulls del cada vegada més sorprès narrador que vaga per Barcelona en busca de Gurb, aspectes de les ciutats espanyoles com: la societat consumista i competitiva; la insolidaritat i la pobresa; el trànsit intens i les preses; les obres als carrers, la pol·lució... A pesar de ser una novel·la escrita als anys 90, els que s’ apropeu a la lectura d’ aquest llibre voreu com els problemes urbans que relata no han canviat molt amb el pas del temps.
La novel·la està redactada en forma de diari personal, que realitza l’ alienígena que ix en busca de Gurb. Aquesta estructura ajuda a que el llibre es faça molt més curt del que ja és i que la lectura dels 15 dies d’agost de 1990 en que transcorre la novel·la siga ràpida i bastant divertida.
Per finalitzar, vos deixe alguns enllaços comentats que vos poden ajudar a conèixer millor Sin noticias de Gurb:

Abans de publicar-se com a llibre, aquesta novel·la va ser publicada per capítols al diari El País durant l’ agost de 1990 aprofitant l’ estructura de diari personal, ací vos deixe un enllaç on apareixen els dos primers capítols de llibre publicats l’ 1 i 2 d’agost de 1990 al diari el País:

També, que la temporalització del llibre siga l’ Espanya de la dècada dels 90 i el propi toc surrealista de la novel·la, comporten que alguns personatges, comentaris, referències...vos siguen desconeguts, vos deixe aquest enllaç on apareix en pdf l’explicació d’alguns d’aquests conceptes ( estan dividits en cadascun dels dies en els que transcorre la novel·la):

Al cercador de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (que apareix a l’ apartat del bloc les teues biblioteques), podeu comprovar com aquesta novel·la està disponible a moltes biblioteques de la ciutat de València ( algunes d’ elles tant prop de nosaltres com les biblioteques de Casa Reina o la Constantí Llombart). No obstant, el preu de la novel·la és molt assequible i podeu trobar-la o demanar-la a qualsevol llibreria, segur que no vos en penedireu...
Situació biblioteques ciutat de València: http://batchgeo.com/map/f4f378eaf3291755cd07bdd6e587ba03

Per últim, un comentari de l’ autor sobre la novel·la a una entrevista a la web de RTVE:


Abel Blasco

Comentaris

  1. Jo me l'he llegit varies vegades i sempre he plorat... de riure! Un gran llibre per passar una molt bona estona.

    ResponElimina
  2. No m'agraden els llibres que sonen com a irreals, és el cas d'aquest que parla sobre extraterrrestres. Isa

    ResponElimina
  3. No m'agraden els llibres que sonen com a irreals, és el cas d'aquest que parla sobre extraterrestres.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

No dubteu en opinar i comentar! Els comentaris són moderats, no per censura, sinó per evitar qüestions fora de lloc o inapropiades. Qualsevol comentari relacionat amb la temàtica del bloc i escrit amb respecte serà publicat.