Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


Sin novedad en el frente

Im Westen nichts Neues
Remarque, Erich Maria (1929)
Edició: Edhasa, 2009. Traducció al castellà: Judith Vilar.

Soy joven, tengo veinte años, pero no conozco de la vida más que la desesperación, el miedo, la muerte y el tránsito de una existencia llena de la más absurda superficialidad a un abismo de dolor. Veo a los pueblos lanzarse uno contra otros, y matarse sin rechistar, ignorantes, enloquecidos, dóciles, inocentes. Veo a los más ilustres cerebros del mundo inventar armas y frases para hacer posible todo eso durante más tiempo y con mayor refinamiento. Y, al igual que yo, se dan cuenta de ello todos los jóvenes de mi edad, aquí y entre los otros, en todo el mundo; conmigo lo está viviendo toda mi generación. ¿Qué harán nuestros padres si un dia nos levantamos y les exigimos cuentas? ¿Quá esperan que hagamos cuando llegue una época en la que no haya guerra? Durante años enteros nuestra tarea ha sido matar; éste ha sido el primer oficio de nuestras vidas. Nuestro conocimiento de la vida se reduce a la muerte. ¿Qué más puede suceder después de esto? ¿Y qué será de nosotros?

Pot ser una de les novel·les més crues, més sagnants i més humanes mai escrites. Un llibre imprescindible, crític, desolador, on sols hi trobem humanitat en la relació entre els seus protagonistes. El futur de tota una generació perdut, tal i com el protagonista expressa cruament en el fragment de l'obra. Tot un seguit de milions de existències marcades íntimament per la mort, per l’abandó, i on el futur ja no existeix sinó en forma de gran i espantosa incògnita: ¿Qué más puede suceder después de esto? ¿Y qué será de nosotros? Marcadament antibel·licista, pot ser no tant per raons exposades directament o per un posicionament ideològic, sinó pels propis fets, per la vivència diària al front, a les trinxeres i als hospitals, o a una rereguarda que ha perdut qualsevol sentit. I això, pot ser, és el més terrible: no calen explicacions o raons, sols observar. Sols que un soldat te conte la seua història... 

I no paga la pena xarrar-hi més. Llegiu-la, fins i tot varies vegades. De segur que ho fareu. I de segur que la recomanareu.


*Coincidint amb el centenari de l'esclat de la Gran Guerra, vaig treballar sobre l'obra amb l'alumnat de 4t ESO. Val a dir que el llibre ha estat un èxit. Estant encantats amb ell, no dubteu en utilitzar-lo a classe. Funciona. Ací vos deixe un enllaç on s'integra el treball de classe i el projecte:
http://crononautae.blogspot.com.es/2014/12/res-de-nou-al-front-de-loest-im-western.html


Més sobre l'autor i l'obra:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Erich_Maria_Remarque
http://es.wikipedia.org/wiki/Erich_Maria_Remarque

També hi podeu trobar informació a:
http://danielgenis.com/elbiblionauta/res-de-nou-al-front-de-loest/


Comentaris