Benvinguts!


Aquest és un bloc per compartir
llibres i obres literàries útils en les assignatures de Ciències Socials, mitjançant ressenyes, comentaris, observacions, material per treballar amb aquestes obres... Aquest lloc vol tindre un caràcter participatiu, així que si tens cap proposta, comentari, obra que vullgues comentar, etc., escriu a o deixa els teus comentaris en el bloc. Benvingut!
________________________


MAUS: Relat d'un supervivent

Maus: A Survivor's Tale
Spiegelman, Art (1986 -1a part- i 1991 -2a part)
Edició: Inrevés SLL. Tercera edició, 2006. Traducció al català: Felipe Hernández.

En aquest còmic, Art Spiegelman ens conta la història real de son pare, Vladek Spiegelman, presoner a Auschwitz. A partir d'una metàfora visual  tan simple (en el millor sentit de la paraula) com efectiva -els jueus són ratolins en un món dominat pels nazis-gats-, l'autor barreja les vivències de son pare i el seu reflex en la seua vida de vell en Amèrica del Nord amb tota una sèrie de traumes i dèries heretades d'aquelles experiències, i la relació entre pare i fill, també marcada, com tot en la vida del Vladek, per tot allò que va viure durant les persecucions i al camp d'extermini.

Simplement apassionant, resulta difícil parar una vegada s'ha començat a llegir. Un relat senzill i franc que amaga una trama terrible; i uns dibuixos també intencionalment senzills que no oculten el gran treball tècnic del seu autor, i que ens traslladen, amb el seu blanc i negre, a eixe moment gris de la història universal. Un llibre, amb totes les lletres, molt més que recomanable, quasi obligatori, i que fou, por tot el que hem dit i més, el primer còmic que rebé el premi Pulitzer l'any 1992, entre d'altres importants reconeixements. El còmic, de vora 300 pàgines, fou inicialment publicat en dues parts, en 1986 i 1991, que finalment conformaren un únic volum. 

Més sobre l'obra:
http://es.wikipedia.org/wiki/Maus:_Relato_de_un_superviviente
http://ca.wikipedia.org/wiki/Maus
http://www.guiadelcomic.com/comics/maus.htm (també amb informació sobre l'autor)
Més sobre l'autor:
http://es.wikipedia.org/wiki/Art_Spiegelman
A la plana d'Inrevès edicions hi trobareu més informació i una fitxa de treball per a professors molt interessant:
http://www.inreves.com/catala7/loader.html

Comentaris